Make your own free website on Tripod.com

Ότι προηγείται αποτελεί διαφημιστικό υλικό και δεν αφορά τη σελίδα


 

 

Σωτήρης Λιόντος

 

 

MISERABILE  DICTU

 

Θανατηφόρος αϋπνία (2000), σχέδιο του Σωτήρη Λιόντου

 

 

 

 

My quietness has a number of naked selves,

so many pistols I have borrowed to protect myselves

from creatures who too readily recognize my weapons

and have murder in their heart!

Frank O' Hara

 

H συνειδητή απιστία με προστατεύει από την υποσυνείδητη πίστη. Η ανηθικότητα στην σκέψη με απομακρύνει από την ηθική στην πράξη, αντισταθμίζοντας τα μειονεκτήματα του σώματος με τα προτερήματα του νου. Ο καιρός των δολοφόνων έφθασε στο κρεβάτι μου, μετατρέποντας κάθε πνευματική εξονυχιστική αναδίφηση σε ένα φρικτό μαρτύριο. Όταν κοιμάμαι χαρίζω όλα τα μάτια μου στους τρομοκράτες των ονείρων μου. Οι κυνόδοντες της απελπισίας βυθίζονται στις αρτηρίες του λαιμού μου κάθε φορά και βαθύτερα λίγο πριν ξημερώσει. Το παραλήρημα μίας εντόσθιας όρασης αποτυπώνεται σε ένα εγκάρσιο εγκεφαλογράφημα ματαιωμένων ηδονών. Οι σεισμικές δονήσεις αναταράσσουν τον εγκεφαλικό φλοιό, θάβοντας τους επαγωγικούς μου συλλογισμούς στην πυρακτωμένη άσφαλτο. Η ψευδαίσθηση μιας  οριακής επιβίωσης εκτρέπεται από την φυσιολογική πορεία της προς έναν προληπτικό εγκλεισμό σε σανατόριο, παλινδρομώντας σε δυνητική κατεύθυνση ανάπρωρης πρόσκρουσης με την οδυνηρή πραγματικότητα. Με την βίαιη ανατροπή του σώματος η στάχτη του διαλύεται στο άπηκτο αίμα. Οι φωνές που αντηχούν από το εμπορικό κέντρο με συμβουλεύουν να πεθάνω αφού πρώτα αφαιρέσω μία τουλάχιστον ζωή. Ίσως μέσω μιας προμελετημένης ανθρωποκτονίας μπορέσω επιτέλους να χειραφετηθώ σωφρονιζόμενος στην υπόλοιπη διάρκεια του βίου μου. Μόνιμο περιεχόμενο της προηγούμενης περιόδου του υπήρξε η ημέρα της αρκτόμυος σε αέναη επανάληψη.

 

Ένας αναγκαστικός περιορισμός χωρίς αναστολή θα μπορούσε να αποβεί και ευεργετικός εις βάρος μου, δεδομένης μιας παντελούς έλλειψης εξωτερικών προκλήσεων. Προς το παρόν η ομοεχθροφιλία που με διακρίνει, με εμποδίζει να αποδεχθώ την ετεροφυλοφιλία ως πιθανή σωτήρια οδό συμπλεγματικής απελευθέρωσης ή  να καταφύγω στην ομοφυλοφιλία ως μία ευκαιριακή διέξοδο ψυχοσωματικής ικανοποίησης. Η μελαγχρωστική αμφιβληστροπάθεια με υποχρεώνει να βλέπω όλους τους κατόχους θηλυκού  φύλου ως υποψήφια θύματα. Κι όμως, είμαι βέβαιος ότι το θεωρούμενο ως ερωτικό θήραμα δεν είναι δυνατόν να πέσει ποτέ θύμα. Αντλεί από τον θηρευτή του την μισή τουλάχιστον ικανοποίηση, πλουτίζοντας τις εμπειρίες του και σε φαντασιακό επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει και αντιστρόφως, μόνο που η σεμνοτυφία δεν επιτρέπει σε καμιά τους να το παραδεχθεί. Έτσι αναγκάζομαι να δημοσιεύω αγγελίες του τύπου: Ζητούνται συνεργάτριες για δίωρη απογευματινή συνουσία, ή να απαντώ σε άλλες όπως για παράδειγμα στην ακόλουθη: Πωλούνται – Παραχωρούνται – Ενοικιάζονται Πόρνες Πολυτελείας Γαλβανιζέ. Οι ρομαντικές ιδέες περί ερωτικού ελευθεροσυναλλακτισμού, πέρα από κάθε είδους χρηματική δοσοληψία και οικονομικά ανταλλάγματα, ανήκουν πια στο παρελθόν. Η απειρία μου με έχει οδηγήσει στο σημείο να αντιλαμβάνομαι τον έρωτα ως ένα αγαθό παραδοτέο στο σπίτι και πληρωτέο μετά την από κοινού παράδοση στην ηδονή. Πιστεύω μόνο στον ελευθεροτεκτονισμό των γυμνών σωμάτων μέσω της άνευ προϋποθέσεων ανυστερόβουλης και απενοχοποιημένης σαρκικής μείξεως.

 

Κανείς δεν μοιράζεται πλέον μαζί μου την δυστυχία τού να υπάρχω ως συνειδητός αντιρρησίας των επιταγών του υποσυνειδήτου μου. Μόνο εγώ έχω την ατυχία να ζω αναζωογονούμενος μέσω της δύναμης της ύβρεως με ανακατάσχετους χειμάρρους οργισμένων λέξεων. Γνωρίζω πλέον ότι μόλις πάψει ο κοπετός των απορρίψεων το σκωληκόβρωτο σώμα μου θα μεταμορφωθεί σε μία στήλη άνθρακα. Τώρα μονάχα οι αποστειρωμένες γάζες πάνω σε αποτεφρωμένες σάρκες δηλώνουν την ενοχλητική μου παρουσία. Τάφοι πλουσίων οικογενειών με προστατεύουν κατά καιρούς από την χαλαζόπτωση. Κάτω από τα βαριά παπλώματα κρύβεται το πρανές της προσεγγίσεως με την χαμένη αθωότητα που με έκπληξη ανακαλύπτω ότι δεν απώλεσα ποτέ. Τότε που πυροβολούσα τον ήλιο με ένα νεροπίστολο και οι γονείς μου εύχονταν να ήμουνα κορίτσι. Μέσα στο αβγοσκόπιο της παιδικής μου ηλικίας είδα το μέλλον ως ένα αντεστραμμένο παρελθόν. Είχα στην διάθεσή μου όλες τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να έχει ένας σχιζοφρενής εβδόμης γενεάς, αλλά δεν αξιοποίησα καμία. Πίσω από τα στοιβαγμένα καυσόξυλα της μνήμης το αποσαθρωμένο πτώμα μου περιμένει ακόμη να ανακαλυφθεί.

 

Ύστερα από μία οξεία αποπληκτική προσβολή επιβιώνω ως σκλάβος ημιαυτόνομης διαβίωσης, διαρκώς υποσιτιζόμενος και προσωρινώς υποστηριζόμενος από χάπια αμφεταμίνης. Οικειοποιούμενος την βούληση κάποιου άλλου αισθάνομαι εξίσου δυστυχής όσο ένα νεογέννητο παιδί. Επιχειρώ με κάθε τρόπο να του μοιάσω. Δεν επιδιώκω καθόλου να ωριμάσω. Ξέρω καλά ότι μια δεύτερη ευκαιρία δεν πρόκειται ποτέ να μου δοθεί. Πάσχω από καρκίνο του παχέως εντέρου και η αστυνομία είναι απολύτως ενήμερη για τις προθέσεις μου. Είμαι ο απολωλός αίλουρος  Lynx caracal της προδιαγεγραμμένης κονιορτοθύελλας, που εμφανίζει δερματική ερυθροβλάστηση μετά εξανθημάτων, εξαιτίας παρενεργειών του κεχρία πυρετού του χόρτου που αποβάλλω κατά την αιμόπτυση. Το οναγροειδές παρουσιαστικό μου δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για το δικαίωμα κατοχής νομής για την βοσκή θηλυκών θηλαστικών θηρίων. Δεινός σκοπευτής μεγάλων αποστάσεων, με πανοραμικό στόχαστρο και άπλετη θέα προς το πουθενά, αδυνατώ να υπερπηδήσω τον φράχτη για τα κουνέλια που δραστηριοποιούνται σεξουαλικά γύρω από τα πόδια μου. Για να μην αφυδατωθώ τελείως υδατώνω το δέρμα μου με παγίδωση, γλιστρώντας ανάμεσα στα φύκια που απλώνουν τα αιχμηρά τους νύχια για να με γονιμοποιήσουν. Κάθε καινούργιος οργασμός παράγει και ένα νέο είδος δηλητηρίου προορισμένου να αφανίσει τις επερχόμενες γενιές. Μετά την πτώση σε μετοργασμικό λήθαργο αισθάνομαι ότι σε απόσταση ενός καρδιακού χτύπου καραδοκεί ο πανδαμάτωρ θάνατος. Η ζωή μου μοιάζει στα άθικτα μάτια μου σαν ένα συνεχές όνειρο χωρίς το παραμικρό  σενάριο. Έντρομος διαπιστώνω ότι ο  μέχρι πρότινος αδιάβλητος αντισεισμικός μου θώρακας θρυμματίστηκε από την  παρακέντηση. Για να αυξήσω την εξάρτησή μου από τα αγχολυτικά, επιλέγω την πλέον  ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση του χρόνιου εξευτελισμού μου. Τώρα αισθάνομαι αρκετά ικανοποιημένος που γνωρίζω τουλάχιστον τι είναι αυτό που με σκοτώνει. Ο προληπτικός εμβολιασμός με ενοφθαλμισμό γοητείας με κατέστησε ακόμη πιο αποκρουστικόν και για τα δύο φύλα. Η εγγύτητα μαζί τους παρατείνει το μαρτύριο της ανέραστης κακοποίησης, που υφίσταμαι από την τρυφερή μου ηλικία μέχρι την πρόσφατη απολίθωση. Δεν δίνουν δεκάρα για εμένα ή γι’ αυτό που προσπαθώ να δείξω ολόγυμνος μπροστά στα μάτια τους. Συνωμοτούν εναντίον μου αρνούμενοι να δημοσιεύσουν κάποια από τις ποικίλες πραγματείες μου περί παγκοσμίου ματαιότητος, όπως για παράδειγμα την Σκατολογική Εμπειρία της Ύπαρξης, μια φιλοσοφική διερεύνηση της απλής ζωής και της υψηλής σκέψης, ή την Summa Agnostica Sexualis, η οποία αποτελεί ουσιαστικά τον προσωπικό μου τίτλο ιδιοκτησίας, ή το εμπρηστικό φυλλάδιο Μανιφέστο του Πιράνχας,  προάγγελο της κόλασης που διοχετεύεται μέσα από τους αποδομητικούς αγωγούς της γλώσσας όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα, συνεπικουρούμενο από το επικούρειό του προσάρτημα Συνουσία Σκοτεινής Ύλης, όπου διατυπώνεται μια κοσμοζωϊκή θεωρία περί της καταγωγής των πάντων μέσω μιας γονιμοποιού μήτρας εξωγήινης προέλευσης.

 

Γράφω με οκνηρά χέρια φορώντας γάντια πυγμαχίας για να αντιμετωπίσω το θέμα μου όσο πιο αμείλικτα μπορώ. Κοιτάζοντας πίσω από τον ώμο μου διαπιστώνω με ψύξη ότι το ερωτογενές τοπίο έχει εξ ολοκλήρου εξατμισθεί. Οι στήμονες του κάκτου δεν παράγουν άλλη γύρη για ψυχαγωγική χρήση. Ο χειρονήκτης καθίσταται ανενεργός σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία. Σε τέτοιες δυσμενείς συνθήκες το σπέρμα του κήτους είναι αδύνατο να αναβλύσει. Μεταξύ κύλικος και χειλέων υπάρχει ένα στόμα γεμάτο με παροπλισμένα πλοία που σκουριάζουν. Τα συλλυπητήρια όργανα του οργανισμού μου δεν αναγνωρίζουν όσα καταγράφουν οι προφητικοί ραδιοεντοπιστές της φαντασίας μου. Ύστερα από την ακαριαία επέμβαση του Αρχιεχθρού, μέσα από τα ηχεία του στερεοφωνικού συγκροτήματος, ο άκαρπος τοκετός ολοκληρώνεται. Το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο και εκκωφαντικό: Live fast, die young and leave a beautiful corpse. Όποιος συλλαμβάνει τον εαυτό του να σκέφτεται διαφορετικά θα αυτοπυροβολείται επί τόπου. Η αιώνια ανάπαυση με εσκεμμένο ατύχημα δοσολογίας προκύπτει ως ένα απλό αποτέλεσμα μιας σύνθετης μαθηματικής πράξης. Ως αιτία θανάτου αναγράφεται η διάγνωση: Sobredosis de soltera. Eυελπιστώντας να επιβιώσω μέσα στο χαρτονένιο φέρετρο, αναπνέω λόγω ατμοΐδρωσης τρώγοντας το ατλαζένιο μου σάβανο. Θα επιστρέψω ως ένας κάτισχνος γυμνός καλόγερος κραδαίνοντας το δρεπάνι που θα θερίσει τα κεφάλια σας. Ο ουρανός με περιφρονεί, ο άνεμος με χλευάζει, οι καιρικές συνθήκες με εχθρεύονται, ο ήλιος λειώνει το οπτικό μου αισθητήριο, η γη σκεπάζει κάθε ίχνος μου, το έδαφος διψά για το φωσφορούχο αίμα μου. Γιατί όλοι οι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν τόσο μακριά, όταν το μόνο που ζητώ είναι να ανοίξει η γη και να με καταπιεί; Και γιατί όλα τα θερμόαιμα σώματα παραδίδονται στην φθορά συνευρισκόμενα ακαταπαύστως, ενώ τα πελιδνά πτώματα αυξάνονται και πληθύνονται πολλαπλασιαζόμενα χωρίς κανενός είδους επαφή; Ακέραιος αλλά υποτιμημένος παρέμεινα επί σαράντα έτη απρόσιτος στο σκονισμένο ράφι, θεωρώντας τον εαυτό μου ως ένα παιχνίδι φτιαγμένο για να χαλάσει με το πρώτο άγγιγμα. Έχω γεννηθεί για να είμαι αιώνιο θύμα και περιστασιακός δήμιος. Όμως όλες οι παραβολές τελείωσαν. Δεν υπάρχει πλέον ιστορία με δίδαγμα. Οφείλω εντούτοις να ομολογήσω ότι δεν προτίθεμαι να απολογηθώ για τις ανύπαρκτες πράξεις μου που έβλαψαν μόνο όσους το άξιζαν. Δεν συνηθίζω  να ζητώ συγγνώμη από τα έντομα. Ως εκ τούτου μην πτύετε τους τεθνεώτας επί της πυράς. Καταβροχθίσθε αλλήλους! Κάθε αντίσταση είναι μάταιη!

 

[Το κείμενο αυτό περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Σωτήρη Λιόντου Τα καταραμένα πεδία (Ύψιλον/βιβλία, Αθήνα, 2005]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8/6/2005

 


Ότι ακολουθεί αποτελεί διαφημιστικό υλικό, ξένο προς τη σελίδα


Free Web Page Hit Counter
tooth whitening