Ότι προηγείται αποτελεί διαφημιστικό υλικό και δεν αφορά τη σελίδα


 

 

 

 

 

 


Το δεύτερο τεύχος του Κλήδονα είναι αφιερωμένο στην Αναλογία, η οποία αποτελεί μια κομβική έννοια στην υπερρεαλιστική αντίληψη και δημιουργία. Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, που επιμελήθηκε ο Νίκος Σταμπάκης, ανθολογούνται κείμενα υπερρεαλιστών από ολόκληρο το ιστορικό και γεωγραφικό φάσμα του κινήματος. Στο δεύτερο μέρος, τα μέλη και οι φίλοι της υπερρεαλιστικής ομάδας καταθέτουν τις δικές τους ανάλογες σκέψεις και –ενίοτε παιγνιώδεις– εφαρμογές της αναλογικής μεθόδου.

Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατό των Mario Cesariny και Toni del Renzio, δύο ιστορικών μορφών του διεθνούς υπερρεαλισμού, ο Σωτήρης Λιόντος γράφει για αυτούς και μεταφράζει κείμενά τους.

Στο τεύχος γίνεται εκτενής αναφορά στην έκθεση Η Φαντασία της Πραγματικότητας της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Τσεχίας-Σλοβακίας, που έγινε πέρυσι στην Τεχνόπολη Αθηνών με την υποστήριξη της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Αθήνας. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα διεθνούς υπερρεαλιστικής συνεργασίας.

Παρουσιάζονται επίσης συλλογικά κείμενα και θέσεις της ομάδας για μια σειρά από θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δράσης μας εδώ και ένα χρόνο, καθώς και ποιήματα και κείμενα των φίλων και των μελών της ομάδας.

Τέλος, περιλαμβάνονται κάποιες καταγραφές υπερρεαλιστικών παιχνιδιών που αναπτύχθηκαν κατά καιρούς από την ομάδα.

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ

Εισαγωγή: Αναλογία-Αναλόγιο

Hilary Booth: Το φάντασμα της ελευθερίας

Andr Breton: Κορυδαλλός εντευκτηρίου

Malcolm de Chazal: Σκέψεις

Ghrasim Luca: 2 ποιήματα

Leonora Carrington: Το λάχανο είναι ρόδο

Jean-Louis Bdouin: Το φιλοσοφικό πετράδι

Rikki Ducornet: Ξυπνώντας στην Εδέμ

Penelope Rosemont: Βίος και πολιτεία της Χρυσής Χήνας

Martin Stejskal: Η τελετουργική σχέση

Luis Buuel: Μια καμηλοπάρδαλη

Διαμαντής Καράβολας: Αναλογία, το αινιγματικό παιχνίδισμα

Μ. Ξανθοπούλου, Μ. Περδικομάτης: Πρώτοι αριθμοί, Δεύτερες επιλογές

Σωτήρης Λιόντος: Inversus Totalis

Νίκος Σταμπάκης: 2 Ασκήσεις Διακειμενικής Αναλογίας

Βαγγέλης Κούταλης: Αναλογική απεικόνιση 6 μερικών αντικειμένων

Μανώλης Δάσκαλος: 3 τυχαίες αναγνώσεις

Ηλίας Μέλιος: 24 λέξεις 24 νέες σημασίες

 

 


ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Mrio Cesariny de Vasconcelos (1923-2006)

Toni del Renzio (1915-2007)

Ντισκοτέκ

Αλεξάνδρα Χαλκιά: Θάλασσα της νύχτας

...τα ένστικτα τα ικανοποιούμε πλέον δίχως να τα αναγνωρίζουμε στο πραγματικό τους περιβάλλον. Ο άνθρωπος έχει ξεκοπεί από τη φύση και έχει απολέσει την απλή μεθοδολογία αιτίας-αιτιατού, μιας και στην εικονική κατάσταση του τεχνικού πολιτισμού αναπαράγει τον εαυτό του ξέχωρα από το κοσμικό του πλαίσιο, το οποίο και τον ορίζει. Το παράλογο εισχώρησε στη συνείδηση, έγινε πραγματικότητα, όχι επειδή άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε, αλλά ο τρόπος που υπάρχουμε. Γεγονός που επιτείνεται αν σκεφτούμε και τις εξελίξεις στην κλωνοποίηση και γενικότερα τη γενετική.

Ως κοινωνικό παραγωγικό σύστημα μοιάζει να μη χρειαζόμαστε τη φαντασία. Η λογική και η εξειδικευμένη επιστήμη έχουν υφαρπάξει το αντικείμενό της, με αποτέλεσμα η ίδια να θεωρείται κυρίως ψυχαγωγία. Η επαφή με το ασυνείδητο (τη βαθύτερη εσωτερικότητά μας) παύει, σε μεγάλο βαθμό, να είναι αντικείμενο ενατένισης του εαυτού, καθώς η έννοια του εαυτού γίνεται αντικείμενο παραγωγικής διαπραγμάτευσης. Για την εξέλιξη της κοινωνίας δεν έχουν πλέον σημασία τα αξιώματα των θεωριών αλλά τα όργανα ή μοντέλα που αυτές χρησιμοποιούν και στην ουσία το κατά πόσον αυτά είναι αποτελεσματικά. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία το ένστικτο, αλλά ο τρόπος ικανοποίησής του. Ωστόσο το ένστικτο μπορεί να ιδωθεί μόνο θετικά και όχι αρνητικά ή, αν θέλετε, σε αντιστοίχιση με τον τρόπο ικανοποίησής του. Έτσι λοιπόν, η ανέλεγκτη έκφραση σε πρωτογενή μορφή είναι ο μόνος τρόπος μέσα από τον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να δει τον εαυτό του πραγματικά και να υπερκεράσει την παραπάνω περιγραφείσα πραγματικότητα, για να θέσει τον εαυτό του ως μείζον υποκείμενο.

Δεν χρειαζόμαστε, βέβαια, ακόμη έναν τρόπο να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, αλλά έναν τρόπο να είμαστε τα πράγματα (δεν θα ήθελα να παρερμηνευθεί με το: να είναι τα πράγματα σε εμάς).

ΤΟ editorial ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ από e-mail που λάβαμε

 

 
Γιάννης Γκολφινόπουλος: Ρουτίνες σε επιτάχυνση

Γιάννης Αλεξανδρόπουλος: 4 ποιήματα

Andrew Garvin: Ανατριχίλα στο ρολόι

Σάκης Κεντής: Ζζουφ

Βαγγέλης Κούταλης: Καχατανίγια

λευκή Μοσσού: 6 χρόνια στο Φυσικό

Υπερρεαλιστική Ομάδα Αθηνών: 2 παιχνίδια

Κώστας Ρεούσης: Ποιήματα και μικροκείμενα

 

 

 

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Φαντασία της Πραγματικότητας

Κείμενα και εικόνες από την έκθεση

της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Τσεχίας-Σλοβακίας

στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ

Ξεκλειδώνοντας τον Κλήδονα

3 κείμενα από τις εκδηλώσεις παρουσίασης του 1ου τεύχους

Αριστερά και Πολιτισμός Reloaded

Ο προδότης του τυχαίου

Η ανάσα του φλεγόμενου δρόμου...

Κι άλλο, κι άλλο!

 

 

 

 

 

 

 

 


Που μπορείτε να βρείτε τον ΚΛΗΔΟΝΑ . ΑΘΗΝΑ: Αλφειός, Βαβέλ,  Ελεύθερος Τύπος, Ελληνικά Γράμματα, Εναλλακτικό,  Εστία, Θεμέλιο, Ιανός, Ναυτίλος, Πολιτεία, Πρωτοπορία, Solaris

Πειραιάς: UNDERGROUND Καραολή & Δημητρίου 56, ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Ευριπίδης Πάτρα: Εκδόσεις Χαραμάδα, Πρωτοπορία, Πολύεδρο, Αχαϊκές Εκδόσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σαιξπηρικό, Κεντρί , ΛΑΡΙΣΑ 9 RICHTER

διανομη - ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ: Εκδόσεις ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ, Ζωοδόχου Πηγής 70, 6974003741

 


Ότι ακολουθεί αποτελεί διαφημιστικό υλικό, ξένο προς τη σελίδα